Gyros, souvlaki, czy kleftiko, wszystkie te propozycje to jedne z najpopularniejszych dań, którymi raczyć możemy się na wyspie. Wszystko to w szczególności mięso, ale spokojnie, na Cyprze nie zabraknie także potraw idealnych dla wegetarian! O tym co warto zjeść na Cyprze przeczytacie w dzisiejszym wpisie.
Cypr to przede wszystkim mięso. To jagnięcina, baranina i wieprzowina robiona na wiele różnych i smakowitych sposobów. Mięso gra główną rolę w większości tradycyjnych dań, ale świeże warzywa także są często wykorzystywane w kuchni Cypryjskiej. Cypryjczycy uwielbiają cukinię, karczochy, paprykę, a także rośliny strączkowe. Kochają również przyprawy, w szczególności miętę, którą dodają do wielu mięsnych potraw, tak, aby kontrastowała ze smakiem mięsa.
Dlatego też będąc na Cyprze, nie można odmówić sobie spróbowania kilku z popularnych mięsnych przysmaków.
Spis treści
CYPRYJSKIE ŚNIADANIE
W porze śniadaniowej możemy spotkać na talerzu tradycyjną kiełbasę Loukaniko. Nie wygląda zbyt apetycznie, ludziom albo bardzo smakuje, albo nie smakuje w ogóle. A wszystko przez swój charakterystyczny kwaśny smak, który zawdzięcza czerwonemu winu, w którym leżakuje przez pierwsze kilka dni. Często jest później wędzona nad aromatycznym drewnem, które pozostawia na niej swój unikalny posmak. Tradycyjną kiełbasę w porze śniadaniowej dostaniemy ze świeżym pomidorem i grillowanym serkiem halloumi.
Serek halloumi jest zrobiony z mieszaniny mleka koziego i owczego. Konsystencją przypomina troszkę nasze oscypki – również skrzypi przy ugryzieniu. Na Cyprze znany jest od stuleci i jest częstym zamiennikiem mięsa w daniach wegetariańskich.
CYPRYJSKI OBIAD
Najczęściej wybieranym daniem w porze obiadowej są souvlaki, czyli szaszłyki z małymi kawałkami mięsa, zazwyczaj wieprzowego, grillowane na szpikulcu. Co najciekawsze, tradycyjna praktyka gotowania tego dania sięga w kulturze greckiej epoki brązu.
Na obiad można także zdecydować się na grecki gyros albo keftedes, czyli wieprzowe kulki doprawiane ziołami. Warto również skosztować afelia, marynowaną wieprzowinę w czerwonym winie i dolmades, liście winogron faszerowane mięsem i ryżem. Bardzo dobra jest również musaka, zapiekane mięso mielone z bakłażanem i pomidorami.
Warto też choć raz zamówić Meze, czyli dania serwowane jako przekąski (bo nie można nazwać tego przystawkami 😉). Zwykle takie cypryjskie przekąski są tak duże, że ze spokojem najedzą się nimi dwie osoby – warto mieć to na uwadze przy zamawianiu. Po zamówieniu Meze na naszym stoliku pojawią się na pewno lokalne oliwki, grecka sałatka, pikle, (nasze ukochane) tzatzyki i serki halloumi. Jeżeli wybierzemy mięsny wariant Meze, to także keftedes, kurczak oraz kiełbasa loukaniko. Oczywiście każda restauracja serwuje inne Meze więc tak jak i cena, tak i potrawy mogą się różnić.
W wielu lokalach do wyboru jest również Meze w wydaniu dla wegetarian!
WEGETARIANIE NA CYPRZE
A co wegetarianie mogą zjeść na Cyprze?
Na pewno musakę. Chociaż tradycyjnie serwowana jest z mielonym mięsem, w większości restauracji znajdziemy również wariant bezmięsny – z ugotowanej i doprawionej soczewicy.
Skusić można się na dolmades, które również znajdziemy w wydaniu idealnym dla wegetarian.
Później oczywiście przepyszne serki halloumi. A także warto spróbować zupy louvana z żółtego grochu oraz louvi, tradycyjnego dania z fasoli i cukinii.
CO NA DESER?
A co zjeść na Cyprze w czasie deseru?
Loukoumi, czyli takie jakby galaretki obsypane cukrem. Warto je kupić również dla kogoś na prezent – znajdziemy je we wszystkich sklepach spożywczych.
Na Cyprze znajdziemy również turecką baklawę, czyli deser robiony z cienkiego ciasta filo, nadziewanego miodem i orzechami.
Ciekawym przysmakiem jest również soutzoukos, czyli orzechy zanurzone w soku z winogron zmieszanego z mąką i cynamonem.
CO ZJEŚĆ NA CYPRZE | SPRAWDZONE PRZEZ NAS KNAJPKI GODNE POLECENIA
Koffea Espresso Room w Larnace
Jak szybkie śniadanko przed podróżą, to tylko w takich miejscach. Malutki lokal był bardzo blisko naszego mieszkania, dlatego też często z niego korzystaliśmy, tym bardziej że serwowali pyszną kawę na zimno i smaczne, świeże kanapki.
Coffee Yard w Lefkarze
Stoliki ukryte pod białymi parasolami, a nad nimi kwitnące winogrona, takiego uroku zawsze szukamy, będąc na wyjazdach. Klimatyczne miejsca to nasze must have! A jeśli dochodzi do tego dobra cena i świetne jedzenie, to jesteśmy w niebie.
Urocza restauracyjka z bardzo dobrym i obfitym śniadaniem za dobrą cenę! Jedliśmy tam tradycyjne Cypryjskie śniadanie, słuchając o tradycyjnej Cypryjskiej kuchni od samego właściciela. Opowiedział nam produkcję Cypryjskiej loukaniko i odpowiedział na każde nasze pytanie. 😊
The Moorings w Pafos
Wieczorną porą będąc w Pafos, zdecydowaliśmy się na coś bardziej eleganckiego – bo nie zawsze człowiek musi oszczędzać. Poza tym nasza towarzyszka podróży obchodziła tego dnia urodziny.
Tu jedliśmy bardzo dobrą mussakę (również mussakę wegetariańską) podaną z sałatką z oliwek. Świetna była też Irish Coffee!
Spot Resto Bar w Limassol
Chociaż lokal jest skierowany dla fanów piłki nożnej, my wcale nie czuliśmy się tam źle. Urocze, wygodne huśtawki przy stolikach, dzięki którym odpoczęliśmy po dniu pełnym wrażeń i masa kotów czekających pod stołem na, choć drobny okruszek z talerza.
Jeżeli nie lubisz kotów, to miejsce nie jest dla ciebie. Jeżeli jednak nie przeszkadzają ci włochaci przyjaciele, skuś się, chociaż na dużą porcję świetnej greckiej sałatkę i pysznego soku ze świeżo wyciskanych pomarańczy.
INTERESUJE CIĘ CYPR?
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Lubisz podróże? Zaobserwuj nas na: