Gyros, souvlaki, czy kleftiko, wszystkie te propozycje to jedne z najpopularniejszych dań, którymi raczyć możemy się na wyspie. Wszystko to w szczególności mięso, ale spokojnie, na Cyprze nie zabraknie także potraw idealnych dla wegetarian! O tym co warto zjeść na Cyprze przeczytacie w dzisiejszym wpisie.
Cypr to przede wszystkim mięso. To jagnięcina, baranina i wieprzowina robiona na wiele różnych i smakowitych sposobów. Mięso gra główną rolę w większości tradycyjnych dań, ale świeże warzywa także są często wykorzystywane w kuchni Cypryjskiej. Cypryjczycy uwielbiają cukinię, karczochy, paprykę, a także rośliny strączkowe. Kochają również przyprawy, w szczególności miętę, którą dodają do wielu mięsnych potraw, tak, aby kontrastowała ze smakiem mięsa.
Dlatego też będąc na Cyprze, nie można odmówić sobie spróbowania kilku z popularnych mięsnych przysmaków.
Spis treści
CYPRYJSKIE ŚNIADANIE
W porze śniadaniowej możemy spotkać na talerzu tradycyjną kiełbasę Loukaniko. Nie wygląda zbyt apetycznie, ludziom albo bardzo smakuje, albo nie smakuje w ogóle. A wszystko przez swój charakterystyczny kwaśny smak, który zawdzięcza czerwonemu winu, w którym leżakuje przez pierwsze kilka dni. Często jest później wędzona nad aromatycznym drewnem, które pozostawia na niej swój unikalny posmak. Tradycyjną kiełbasę w porze śniadaniowej dostaniemy ze świeżym pomidorem i grillowanym serkiem halloumi.
Serek halloumi jest zrobiony z mieszaniny mleka koziego i owczego. Konsystencją przypomina troszkę nasze oscypki – również skrzypi przy ugryzieniu. Na Cyprze znany jest od stuleci i jest częstym zamiennikiem mięsa w daniach wegetariańskich.
CYPRYJSKI OBIAD
Najczęściej wybieranym daniem w porze obiadowej są souvlaki, czyli szaszłyki z małymi kawałkami mięsa, zazwyczaj wieprzowego, grillowane na szpikulcu. Co najciekawsze, tradycyjna praktyka gotowania tego dania sięga w kulturze greckiej epoki brązu.
Na obiad można także zdecydować się na grecki gyros albo keftedes, czyli wieprzowe kulki doprawiane ziołami. Warto również skosztować afelia, marynowaną wieprzowinę w czerwonym winie i dolmades, liście winogron faszerowane mięsem i ryżem. Bardzo dobra jest również musaka, zapiekane mięso mielone z bakłażanem i pomidorami.

Warto też choć raz zamówić Meze, czyli dania serwowane jako przekąski (bo nie można nazwać tego przystawkami ). Zwykle takie cypryjskie przekąski są tak duże, że ze spokojem najedzą się nimi dwie osoby – warto mieć to na uwadze przy zamawianiu. Po zamówieniu Meze na naszym stoliku pojawią się na pewno lokalne oliwki, grecka sałatka, pikle, (nasze ukochane) tzatzyki i serki halloumi. Jeżeli wybierzemy mięsny wariant Meze, to także keftedes, kurczak oraz kiełbasa loukaniko. Oczywiście każda restauracja serwuje inne Meze więc tak jak i cena, tak i potrawy mogą się różnić.
W wielu lokalach do wyboru jest również Meze w wydaniu dla wegetarian!
WEGETARIANIE NA CYPRZE
A co wegetarianie mogą zjeść na Cyprze?
Na pewno musakę. Chociaż tradycyjnie serwowana jest z mielonym mięsem, w większości restauracji znajdziemy również wariant bezmięsny – z ugotowanej i doprawionej soczewicy.
Skusić można się na dolmades, które również znajdziemy w wydaniu idealnym dla wegetarian.
Później oczywiście przepyszne serki halloumi. A także warto spróbować zupy louvana z żółtego grochu oraz louvi, tradycyjnego dania z fasoli i cukinii.


CO NA DESER?
A co zjeść na Cyprze w czasie deseru?
Loukoumi, czyli takie jakby galaretki obsypane cukrem. Warto je kupić również dla kogoś na prezent – znajdziemy je we wszystkich sklepach spożywczych.
Na Cyprze znajdziemy również turecką baklawę, czyli deser robiony z cienkiego ciasta filo, nadziewanego miodem i orzechami.
Ciekawym przysmakiem jest również soutzoukos, czyli orzechy zanurzone w soku z winogron zmieszanego z mąką i cynamonem.
CO ZJEŚĆ NA CYPRZE | SPRAWDZONE PRZEZ NAS KNAJPKI GODNE POLECENIA
Koffea Espresso Room w Larnace
Jak szybkie śniadanko przed podróżą, to tylko w takich miejscach. Malutki lokal był bardzo blisko naszego mieszkania, dlatego też często z niego korzystaliśmy, tym bardziej że serwowali pyszną kawę na zimno i smaczne, świeże kanapki.
Coffee Yard w Lefkarze
Stoliki ukryte pod białymi parasolami, a nad nimi kwitnące winogrona, takiego uroku zawsze szukamy, będąc na wyjazdach. Klimatyczne miejsca to nasze must have! A jeśli dochodzi do tego dobra cena i świetne jedzenie, to jesteśmy w niebie.
Urocza restauracyjka z bardzo dobrym i obfitym śniadaniem za dobrą cenę! Jedliśmy tam tradycyjne Cypryjskie śniadanie, słuchając o tradycyjnej Cypryjskiej kuchni od samego właściciela. Opowiedział nam produkcję Cypryjskiej loukaniko i odpowiedział na każde nasze pytanie.

The Moorings w Pafos
Wieczorną porą będąc w Pafos, zdecydowaliśmy się na coś bardziej eleganckiego – bo nie zawsze człowiek musi oszczędzać. Poza tym nasza towarzyszka podróży obchodziła tego dnia urodziny.
Tu jedliśmy bardzo dobrą mussakę (również mussakę wegetariańską) podaną z sałatką z oliwek. Świetna była też Irish Coffee!
Spot Resto Bar w Limassol
Chociaż lokal jest skierowany dla fanów piłki nożnej, my wcale nie czuliśmy się tam źle. Urocze, wygodne huśtawki przy stolikach, dzięki którym odpoczęliśmy po dniu pełnym wrażeń i masa kotów czekających pod stołem na, choć drobny okruszek z talerza.
Jeżeli nie lubisz kotów, to miejsce nie jest dla ciebie. Jeżeli jednak nie przeszkadzają ci włochaci przyjaciele, skuś się, chociaż na dużą porcję świetnej greckiej sałatkę i pysznego soku ze świeżo wyciskanych pomarańczy.
INTERESUJE CIĘ CYPR?
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Lubisz podróże? Zaobserwuj nas na: